Kváskové pečivo

Pečivo z pravého kvasu bez použití droždí má v České republice poměrně dlouho tradici a za dávných časů se chléb ani jinak nepekl. Je docela umění kvásek vytvořit a mnohdy to neskončí u prvního pokusu, ale snažení stojí za to. Chléb z kvasu vydrží déle a je nesrovnatelně zdravější než chléb z droždí. Takové pečivo se dá běžně koupit ve zdravé výživě, je ale trošku dražší než běžné pečivo. Je proto výhodné kvásek si vytvořit doma.

V čem je vlastně kváskové pečivo zdravější? Obilí totiž obsahuje kyselinu fytovou, která na sebe v těle váže minerální látky a to není pro naše zdraví nic moc dobrého. Pokud těsto kyne droždím, vykyne moc rychle a kyselina fytová se tak nestihne rozložit. Chléb kynutý pravým kvasem kyne dlouho (i několik hodin), což je sice v dnešní uspěchané době dost nevýhoda, ale za to se kyselina fytová stihne rozložit a nezpůsobí tak v našem těle takovou rotyku :-). Navíc droždí podporuje množení kvasinek a je tak příčinou mnoha zdravotních komplikací.

A jak na kvásek?

1. den: Do keramické nádoby dáme 200 g polohrubé bílé mouky (lze použít i žitnou, špaldovou chlebovou nebo hladkou špaldovou celozrnnou) a 250 ml vlažné vody a necháme stát při pokojové teplotě.

2. den: Přidáme 100 g mouky a 250 ml vody

3. den: Přidáme 100 g mouky a 125 ml vody

4. den: Přidáme 100 g mouky a 125 ml vody (kvásek by měl mít hustotu těsta na palačinky). Necháme stát asi 24 hodin při pokojové teplotě asi 24 hodin, pak ho schováme do ledničky, kde se uchovává v uzavřené sklenici. Každý třetí den se kvásek ,,přikrmuje“ – stačí přimíchat asi 1 lžíci mouky a tolik vody, aby byla uchována hustota těsta na palačinky. Mícháme vařečkou.

Kvásek by měl mít svou charakteristickou nakyslou vůni – ale ne vůni po octu. Nádobu na přípravu kvásku volíme radši vyšší, aby nepřetekl

Kváskové pečivo

Datum 27.10.2012

Vložil Andrea

Titulek Kvásek a domácí pekárna na chleba

Odpovědět

Může se kvásek používat i do domácí pekárny místo sušeného droždí? Popřípadě máte někdo odzkoušeno?

Děkuji za odpověď.

Datum 25.08.2012

Vložil Raskenius

Titulek A kdy se může začít péct?

Odpovědět

A po kolikátém dni z toho mohu začít dělat chléb a jak? mám to tam nalít všechno? mohli by jste sem dát/mi poslat kompletní návod? RASKENIUSzavinacCENTRUMteckaCZ

Datum 01.09.2012

Vložil Martina

Titulek Re: A kdy se může začít péct?

Odpovědět

chléb se může začít péct hned ten čtvrtý den, je ale lepší kvásek ještě trochu vykrmit, aby jste si nevypotřebovali hned všechen najednou. chléb nebo koláče je nejlepší zadělat večer - udělat takové řidší těsto z kvásku, mouky a vody - a ráno zadělat těsto klasické konzistence a nechat ještě několik hodin kynout. tady záleží hodně na tom, jak moc je kvásek vyzrálý, jaká je teplota v pokoji atd. univerzální rada neexistuje, chce to vyzkoušet, každopádně počítejte s několika hodinami...

Datum 13.06.2012

Vložil petra

Titulek opet nadoba

Odpovědět

A co nerez miska?

Datum 25.06.2012

Vložil Martina

Titulek Re: opet nadoba

Odpovědět

opravdu těžko říct. na zadělávání kvásku je to asi vcelku jedno, každopádně určitě uchovávat ho ve skle nebo keramice...já ho zadělávám v plastové misce, a také to jde, ale uchovávám ho ve skle...

Datum 01.05.2012

Vložil karča

Titulek nádoba

Odpovědět

Ta nádoba musí být vždy keramická? Umělohmotná asi ne, že?

Datum 18.05.2012

Vložil Martina

Titulek Re: nádoba

Odpovědět

omlouvám se za pozdní odpověď - je lepší, když je nádoba keramická, ale já jsem ho také zadělávala v plastové - skladovat a přikrmovat už určitě ve skle nebo v keramice.