Regionální potraviny

Nejlepší pocit z jídla mám, když vím, že jeho příprava nestojí moc energie - ať už té mojí nebo cizí. Zdaleka dovážené potraviny stojí energie opravdu hodně a to se pak i odráží na ceně, která tím pádem zbytečně narůstá. Snažím se nakupovat potraviny vyprodukované v co nejtěstnějším okolí - tím myslím Českou republiku, případně okolní státy, ale musím říct, že to je pěkná fuška a kdyby se měl člověk stravovat jen českými produkty, asi by se moc nenajedl a brzy by se z toho zbláznil :-) Jak jsem již zmínila v jiné kapitole, s českou zeleninou moc velký problém není, i v zimě se dá česká zelenina sehnat, navíc existuje řada druhů zeleniny, které si můžeme přes zimu uchovat doma, třeba dýně nebo tuříny. V obchodech se dá  běžně koupit české zelí, červená řepa, cibule, kapusta, celer. Trošku problém je s mrkví, která je česká k sehnání jen ve zdravých výživách a to také ne vždycky. Lidem, kteří ale do zdravé výživy nakupovat nechodí, se česká mrkvev na stůl moc často nedostane. Já jí teda ještě neviděla ani v jednom ze supermarketů - nechodím tam ale moc často, takže možná mi to uniklo. A přitom je to docela rezistentní zelenina a s jejím pěstováním a skladováním není moc velký problém. No, nedá se nic dělat :-( Takhle podobně je to se vším. Jsem ale třeba moc ráda, že se dá sehant česká pohanka. I když jsem někde na internetu četla, že i když je na obale napsáno Česká republika, tak se stejně dováží a tady se jen balí. Je to složité...

Nejvíc mi vrtají hlavou jáhly...už pěkně dlouhou dobu :-) Neustále se snažím si srovnat v hlavě, co je lepší - biojáhly z Číny nebo konvenční jáhly z Ukrajiny? Jiná země původu totiž skoro neexistuje (občas Polsko v nebio nebo USA v bio).  Zpět k té Číně a Ukrajině - dobře, dejme tomu, že v Číně se opravdu dodržují pravidla biopěstování ( nechci nikomu brát iluze, ale od lidí co v Číně byli, jsem slyšela, že je to docela děs :-( ), tak i za tohohle předpokladu, že tam vše funguje jak má, je Čína přeci jen na druhém konci světa. Naproti tomu Ukrajina je téměř za humny, skoro co by kamenem dohodil. Vůbec mi nevadí, že neprodukuje biojáhly, ale spíš zas přemýšlím nad zbytkovou radiací...jsem totiž docela šťoural a nad vším moc přemýšlím a pak mi vznikaj taková dilema jako je tohle :-) Ale protože jáhly jím dost často, skoro denně, tak mě to opravdu zajímá. Musím říct, že víc mi chutnají ty obyčejné jáhly z Ukrajiny, jsou mnohem víc šťavnatější než ty bio, i když cena je úplně stejná.  Jáhly v biokvalitě se také pěstují a dováží z USA, ale mají takovou podivnou našedlou barvu, že mě ani moc nelákají. Co se týče ČR, problém není ani tak v pěstování jahel (tedy prosa), ale v jejich vylupování - četla jsem, že na ně nemáme žádnou loupačku. Co je na tom pravdy ale nevím. Teď jsem si pořídila ty jáhly z Polska, chutnají docela dobře. Co se týče biojáhel z USA, ty mě moc nelákají - mají takovou zvláštní šedivou barvu..

Co vy, jaký máte názor na českou produkci? Myslíte, že Česká republika by byla schopná se sama uživit? Dáváte spíš přednost biopotravinám z větší dálky nebo obyčejným potravinám z nedaleka? Řekla bych, že toto téma je mezi lidmi čím dál tím víc akutální a stále více rodin se snaží podporovat domácí produkci (mrkněte do záložky Farmářské trhy).

Vyhlašuji soutěž o největší absurditu - jaká potravina schopná vyrůst u nás se dováží z největší dálky? Chlubte se svými postřehy :-)

Každopádně si to shrňme - bez dovozu to dneska asi nejde :-(

Regionální potraviny a soutěž o největší absurditu :-)

Datum 30.12.2014

Vložil Adéla

Titulek Jáhly

Odpovědět

Musím říct, že tento článek docela shrnuje moje vlastní myšlenky:) Nejlepší jáhly co jsem ochutnala jsou od značky Druid (prodává Enapo) a jsou ze Slovenska. Jsou výborné i bez spaření! Někde jsem četla, že hořkost jáhel způsobuje tuk v nich, který časem žlukne-proto jsou hořké. Je tedy dobré je co nejdříve spotřebovat, aby se tomu předešlo. No, jde aspoň vidět, že už v obchodě narazíme na "staré" jáhly.

Datum 10.02.2012

Vložil Lenka

Titulek potraviny

Odpovědět

Já jsem českou mrkev neviděla v obchodě ani nevim kdy naposled. Docela mě to štve, protože česká mrkev se už nedá sehnat ani ve zdravé výživě. A takhle to je nejen s mrkví. To kvalitní vyvezeme a dováží se sem kdovíjaké šílenosti....

Datum 11.02.2012

Vložil Martina

Titulek Re: potraviny

Odpovědět

Přesně tak. Ale začínám mít pocit, že lidé dávají pozor na to, co kupují a že nebude trvat dlouho a snad se zase české produkty vrátí do obchodů. Aspoň můžeme doufat...

Datum 01.02.2012

Vložil Martina

Titulek snaha o regionální nákup

Odpovědět

Ono nakupovat českou zeleninu není tak jednoduché jak se zdá. V mnohých supermarketech (T****) vůbec země původu není uvedena, což mě docela zlobí. Sice je na regálu napsané, že země původu je uvedena originálním balení, jenže celer, mrkev, zelí - prostě veškerá zelenina je naházená v zelených přepravkách a po originálním balení a nápisem se zemí původu ani stopy. Takže ať se člověk snaží jak se snaží, stejně neví co kupuje. Nevím, co je myšleno tím orginálním balením, ale jestli je to ta bedna, ve které tu zeleninu přivezli a která se válí někde ve skladu, tak to je mi opravdu platné :-) :-) Naopak v jiných supermarketech (A*****) zemi původu uvedenou mají naprosto přehledně a to je dobře, i když tam mají zase trošku ,,čurbajs" v cenách, liší se ceny na regálu a na váze. To je dneska ale docela běžný jev zdá se mi...

Datum 27.01.2012

Vložil Petr Bednář

Titulek Zbytečně dovážené potraviny

Odpovědět

Len (lněné semínko), pohanka a konopí, ... je toho mnoho a mnoho

Datum 28.01.2012

Vložil Martina

Titulek Re: Zbytečně dovážené potraviny

Odpovědět

To je pravda, len je taky dobrý příklad. Pokud si dobře pamatuju, dá se koupit len z Maďarska nebo tak nějak, jinak je to zase dovoz Čína. Z tou pohankou si právě nejsem jistá - pohanka od Šmajsterly, jestli znáte, by česká být měla, ale také jsem na to slyšela různé názory...

Datum 27.01.2012

Vložil Martina

Titulek Jáhly

Odpovědět

Ahoj. Mě ty jáhly od probia moc nechutnají, přijdou mi takové suché, ty od countrylifeu jsou podle mě lepší, ale je to věc chuti. Ale jak jsem psala, narazila jsem na polské - ty dováží firma Lagris. To Polsko mi přijde takové nejpřijatelnější...Co se týče té zahrádky - v létě jsem zeleniny tak přecpaná, že se těším, až bude od toho pokoj a v zimě se mi po ní zase stýská. Nemám to se sebou jednoduché :-) :-) :-)

Datum 27.01.2012

Vložil Vendy

Titulek Jáhly

Odpovědět

Ahoj Martino, nejříve bych ti chtěla moc pochválit Tvé stránky..na odkaz jsem narazila na makrobiotika.info ...(to je směr o který se již čtvrtým rokem zajímám) je to super, že se už ve svém věku věnuješ svému zdraví a že se snažíš díky svým stránkám pomoci i jiným. Nad dovozem jáhel už jsem také nejednou přemýšla...kupuji jáhly od firmy Pro-bio a ti je právě vozí z Číny, takže také řeším dilema...bio z Číny, nebo ne-bio z Evropy. Je to velká škoda, že se jáhly nepěstují u nás. Při nákupu se snažím vždy sledovat zemi původu a dávám přednost místním potravinám. Když jdu do zeleniny a mají tam pouze mrkev z Holanska, tak ji prostě nekoupím a jdu jinam. Jenže je to bohužel čím dál větší problém...zejména v marketech...tam je řekla bych 80 % zeleniny a ovoce z dovozu. Naštěstí v našem městě funguje systém bio-bedýnek, takže mám možnost jednou týdně koupit kvalitní zeleninu od regionálních pěstitelů. Daleko lepší je to však na jaře, v létě a na podzim kdy je místní zelenina k dostátní na farmářských trzích, tam již mám své vytipované pěstilele, které osobně znám a nakupuji u nich pravidelně. A úplně nejlepší je zelenina a ovoce z vlastní produkce :-).