Maso

Maso je asi nejkontroverznější potravina. Na nic jiného se názory lidí tak neliší jako právě na něj. Vhodnost jeho konzumace je jednou ze základních otázek jakéhokoliv směru stravování. Já mám na to názor asi takový - jsme všežravci, masem se lidé živí už od dob ledových, kdy nikde nic nerostlo a evolucí se na maso náš organismus přizpůsobil. Otázkou podle mě není, jestli maso jíst, ale kolik ho jíst a jaké maso jíst. Věřím tomu, že každodenní konzumace masa je dost zatěžující a nepřirozená a v takové míře se v jídelníčku vyskytuje maximálně posledních 60 let. Dřív dostupné tak moc nebylo, lidé neměli nic než co si doma nevychovali a proto ho jedli jen jednou za čas. Dnes je to jiné. Maso na nás kouká snad v každém obchodě s potravinami a tak jsme si vžili představu, že maso je prostě základ. Rapidně se rozrůstají velkochovy, jejichž vhodnost a etičnost je velkým otazníkem. Jako příklad poslouží všem známá problematika chovu kuřat. Stačí když zmíním, že jedno kuře má životní prostor veliký asi jako jeden papír velikosti A4, což samo vypovídá za vše a už ani nemusím psát o tom, jak se vykrmují kdoví čím. Je to logické - to kuře má tak málo prostoru, že se nemůže hýbat, tudíž mu nerostou svaly, tudíž nemá maso - jak je ale možné, že ty kuřecí prsíčka, co se na vás usmívají z chladícího boxu, jsou tak obrovská a šťavnatá? Odpověďet si může každý sám :-) Je to ale komplikovaná situace, to je jasné. Všude se doslýcháme, jak je bílé maso zdravé a že červené maso je naprostý děs. Já radši koupím kus vepřového masa než kuřecího navzdory tomu, jakou reklamu bílé maso má. Určitě se nesnažím tvrdit, že vepřík je vychovávaný kdoví jak dobře, ale podle mého názoru je to pořád lepší než kuře. Navíc tím, že to kuře nekoupím, tak mám dobrý pocit, že ty hrozné velkochovy nepodporuju :-( Když pomineme to, že maso je plné různých růstových stimulátorů, tak i bez nich je kuře v takovém stresu, že to kvalitu masa prostě musí poznamenat. Možná je ale u prasat situace podobná, jen tomu není věnovaná taková pozornost...S rybami typu pangasius je to něco podobného. Pangasius není vůbec mořská ryba, jak se můžete leckde dočíst. Tyhle rybky se chovají třeba ve Vietnamu v ústí řeky Mekong, kam tečou splachy ze všech továren ve Vietnamu (a nejen Vietnamu). Prostě nic moc :-( Nejepší je kapr. A že je cítit bahnem? Lepší než kdyby byl cítit továrnou, nemyslíte? :-) Maso vařím jednou týdně a chutná mi, nejradši mam třeba dušené s kapustou nebo pečené. Maso nesmažím, maximálně opékám na trošce oleje. Jako dítě jsem řízky milovala, dnes už na ně takovou chuť nemám, protože si to maso vůbec neužiju, jak je to spečené. Lepší je pro mě opravdu to šťavnaté dušené. Cítím, že to maso potřebuju, ale jím ho jen když mám chuť, ne ze zvyku.

Nejideálnějším řešením je samozřejmě domácí chov, ne každý má ale tu možnost. Dalším vhodným řešením je kupovat biomaso, ale to je velice drahá záležitost a dovolit si to může málokdo, a i lidé, kteří si to dovolit mohou, si to raději dvakrát rozmyslí.

Život bez masa bych zvládla, kdyby bylo nejhůř, ale ráda si ho jednou za čas dám a vůbec nemám špatný pocit z toho, že ho jím. Jídelníček bez masa bych doporučila jen těžce nemocným lidem. Ale odborník na to nejsem, je to čistě můj osobní názor...

Jaký máte názor na maso?

Datum 02.01.2014

Vložil Lucie

Titulek GoVeg

Odpovědět

Stačí se pročíst tento odkaz o intenzivní zemědělské výrobě:
https://goveg.cz/content.php?action=show-section&id=55&language=1

Datum 02.01.2014

Vložil Lucie

Titulek velkochovy zvířat

Odpovědět

Garantuji Vám, že velkochovy zvířat jsou jedním slovem koncentrační tábory, ať jde o JAKÝKOLI druh! Takže dobrý pocit z toho, že koupíte vepřové namísto kuřecí, rozhodně není na místě. Určitě se nesnažím tvrdit, že vepřík je vychovávaný kdoví jak dobře, ale podle mého názoru je to pořád lepší než kuře. Navíc tím, že to kuře nekoupím, tak mám dobrý pocit, že ty hrozné velkochovy nepodporuju :-(

https://goveg.cz/content.php?action=show-section&id=55&language=1

Datum 07.02.2012

Vložil Tomáš

Titulek kachna

Odpovědět

Co taková kachna?

Datum 07.02.2012

Vložil Martina

Titulek Re: kachna

Odpovědět

Pro kachnu podle mě platí to co pro ostatní maso. Jednou za čas, proč ne..

Datum 07.02.2012

Vložil Jarka_B

Titulek Re: Re: kachna

Odpovědět

Kachna je ale dost tučná....tu bych radši vynechala.

Datum 04.02.2012

Vložil Viki

Titulek jaké maso

Odpovědět

Nevíte někdo, jaké maso je lepší, jestli hovězí, nebo vepřové?

Datum 04.02.2012

Vložil Martina

Titulek Re: jaké maso

Odpovědět

Četla jsem zrovna, že co se týče poměru nenasycených a nasycených mastných kyselin, lepší je vepřové maso.

Datum 04.02.2012

Vložil Viki

Titulek Re: Re: jaké maso

Odpovědět

Já bych zase řekla, že je asi zdravější to hovězí.

Datum 01.02.2012

Vložil Katka

Titulek zuby

Odpovědět

Na maso nemáme přizpůsobené trávicí ústrojí - ke kousání masa slouží špičáky, a ty máme jen 4. Víc máme řezáků na zeleninu a třenových zubů na obilniny. Je lepší potravu skládat tedy převážně z obilovin a zeleniny.

Datum 01.02.2012

Vložil Martina

Titulek Re: zuby

Odpovědět

Zajímavý evoluční argument :-)