Sušené ovoce

Vypadá nevinně, ale bacha na něj. Běžně je slyšet, že to bílé vysrážené na povrchu sušených švestek je cukr - cha cha. To není cukr, to jen partička mlékohubů si pochutnává na té ,,zdravé" dobrotě...Zní to dost hrozně a ještě hůř to vypadá pod binolupou. Jenže je to těžké, sušené ovoce je fakt mňamka a já se po sušených meruńkách můžu utlouct, o hrozinkách ani nemluvě. A to už jsem se trošku umírnila. Byly doby, kdy jsem byla schopná sníst půlkilový pytlík za necelé dva týdny. A ještě těžší je to v tom, že ty malinký potvůrky vůbec nejsou vidět, takže ani to člověka neodradí a spokojeně si to ovoce s ,,vysráženým cukrem" odnese domů.

Nechci strašit. Ne vždycky jsou to roztoči!!! Cukr se na sušeném ovoci sráží, to je jasná věc. A kolikrát je to i poznat, když si dáte do pusy takovou zbělenou švestku - ten povlak je opravdu sladší! Tak fakt nevím. Každopádně vřele doporučuji kupovat nesířené sušené ovoce. Nezaručí sice, že v něm nebudou roztoči, ale aspoň máte jistotu, že nebude ošetřené kdo ví čím. Siřičitany jsou docela zákeřné a mohou způsobovat mnohé alergie, znepříjemnit život můžou třeba astmatikům.

Ale - když jsem Honzíkovi vystrašeně ukazovala obrázek 40x zvětšené sušené meruňky oblezlé těma potvůrkama, tak mi na to naprosto suše řekl: ,,A víš kolik takovejch zvířátek je v polštáři?" Otázka, na kterou si odpověď radši ani nebudu představovat :-) Potenciální nebezpečí je asi úplně všude a i když je sušené ovoce v poslední době na mušce zájmu veřejnosti, z velkoskladů potravin na nás asi číhá ledacos, nejen roztoči na sušeném ovoci. Takže se hrozninek a ostatního ovoce zas tak moc nebojte, pokud je jíte s mírou. Sušené ovoce v rozumné míře dokáže naprosto skvěle uspokojí chuť na sladké a má tu skvělou vlastnot, že ho narozdíl od čerstvého ovoce můžete mít pořád v tašce připravené k akci :-)

Moje doporučení: Pokud sušené ovoce svítí na dálku, tak ho radši nekupujte. Ovoce sušením ztrácí barvu, proto je přirozené, že je v usušeném stavu nahnědlé. Nebojte se hnědých sušených meruněk! Hezky barevné je ovoce právě kvůli výše zmíněným siřičitanům. Pokud ale sířené ovoce koupíte, tak ho raději opláchněte vodou.

 

Sušené ovoce - ano nebo ne?

Datum 09.09.2012

Vložil Terry

Titulek Sušička na ovoce

Odpovědět

Máte někdo zkušenost se sušičkou ovoce? Nebo jakým způsobem sušíte ovoce vy?

Datum 25.09.2012

Vložil Martina

Titulek Re: Sušička na ovoce

Odpovědět

Ovoce sice zatím nesuším, ale pěkně si sušim mrkev tak, že jsem jí navlíkla na režnou nit a pověsila :-) Vždy jsem navlíkla třeba 15 koleček, pak jsem udělala uzlík na niti a navlékla dalších 15 koleček atd atd, aby neležela všechna mrkev na sobě. Už za dva dny se začala pěkně kroutit a už se moc těším, jak si udělám zásoby na zimu a nebudu muset kupovat tu španělskou nebo holandskou šílenou mrkev :-)

Datum 03.02.2012

Vložil Pavla

Titulek ano

Odpovědět

Sušit ovoce je asi nejpřirozenější způsob jak uchovat letní ovoce. Proč ne.

Datum 03.02.2012

Vložil Martina

Titulek Re: ano

Odpovědět

Přesně tak. Zavařování taky není zas tak hrozné, akorát dnešní běžná praxe je zavařovat ovoce s hromadou cukru. Jak říkám - pokud je ovoce opravdu dobře usušené a dobře se skladuje, tak jednou za čas nemůže uškodit. Vždy je ale lepší ho třeba povařit ňebo jinak tepelně upravit.

Datum 01.02.2012

Vložil Tomáš Zach

Titulek vůbec

Odpovědět

..jenže roztoče v polštářích nejíte...Sušené ovoce bych vůbec nekupoval, protože to co sníte společně s jednou meruňkou je dost hrozné. Sice má několik nesporných výhod, ale roztoči všechny jeho výhody totálně zničí. Zastávám názor, že sušené ovoce je horší než tatranka. To už bych si radši dal tu..

Datum 01.02.2012

Vložil Martina

Titulek Re: vůbec

Odpovědět

Osobně bych nedělala takto unáhlené závěry - tatranka rozhodně lepší alternativou není - bílá mouka, cukr, ztužené tuky, nekvalitní čokoláda - která mimo jiné také může být dost dobrým zdrojem plísní. Pokud je ovoce správně usušeno a dobře skladováno, nevidím v tom moc velký problém. Myslím si, že lidé by si měli uvědomit, co kupují v salámech. Přijde mi, že víc lidí se bojí sušeného ovoce než uzenin, což je trošku absurdní. Jde jen o to, že tohle je momentálně hodně zmedializované a je to na veřejnosti hodně ,,vidět". Samozřejmě nemůžu popřít, že sušené ovoce bývá tímto roztočem napadené, ale v našem okolí je takových podobných hrozeb, o kterých ani nevíme! Pokud nejíme sušené ovoce po kilech, není to nic hrozného...prostě všeho s mírou.

Datum 01.02.2012

Vložil Eliška

Titulek Re: Re: vůbec

Odpovědět

S těmi uzeninami souhlasím. Navíc je nutné brát v potaz to, že do uzenin se ty hnusy (s prominutím) dávají naprosto úmyslně. To, jestli je ovoce napadené mlékohubem nebo není, tak nějak neovlivníme. Asi bychom si měli uvědomit, proti čemu protestovat. Kdyby se tak dělali rozbory uzenin a ukázalo se, jak jsou plné mouky a namletých chrupavek a dalších podobných věcí. Jenže to se asi nikdy nestane.

Datum 01.02.2012

Vložil Martina

Titulek Re: Re: Re: vůbec

Odpovědět

Jestli je sušené ovoce zdravé nebo ne asi nikdo s jistotou určit nemůže. Kdyby se dnes měl člověk vyhýbat všemu, v čem jsou možná plísně, tak by asi umřel hlady..