Nakličování

Tak už to vypadá, že bude jaro a k jaru patří nakličování :-) Nakličovat se dá ledacos a v ledasčem, každý na to má určitě ten svůj osvědčený způsob. Asi nejvíce mě oslovily naklíčené mungo fazolky, které jsou chuťově bezkonkurenční. Dají se jíst klidně samotné, občas si je nasypu na pomazánku. Docela ráda bych je využila i jinak, ale nemám nápad. Čerstvé zeleninové saláty takhle brzo na jaře nedělám, čekám až co vyroste na zahrádce, takže nevím, kam ty klíčky šoupnout. Letos jsem se poprvé pustila do nakličování pohanky, to mě ale dost zklamalo, začala mi totiž plesnivět, asi je nejlepší pohanku nakličovat přímo v zemi, takže to musím vyzkoušet. K nakličování se mi nejvíce osvědčil obyčejný cedníček a letos jsem vymyslela zlepšovák - sítko na mouku! Narozdíl od cedníčku je rovné, takže fazolky (nebo cokoliv jiného) neleží ve vrstvě nad sebou a zároveň se to dá skvěle proplachovat. Navíc má sítko na mouku malé dirky, proto se tam docela dobře drží vlhkost. Takže doporučuju vyzkoušet :-) Pokud i vy máte nějaký dobrý nápad, tak sem s ním :-)

Nakličování

Datum 14.01.2015

Vložil Johnc844

Titulek

Odpovědět

Greetings! Very useful advice within this article! It is the little changes that make the most important changes. Many thanks for sharing! ckackedckfbe

Datum 02.02.2014

Vložil Jana

Titulek sítko na mouku

Odpovědět

to je skvělý nápad se sítkem na mouku! Zatím nakličuji na vatě (např. vojtěšku, řeřichu apod.), ale ráda bych zkusila právě ty mungo fazolky. A předpokládám, že jinak, než na sítku to nejde. Prosím Vás o radu, jak přesně postupujete při klíčení na sítku? Sítko dáte do vody, nebo jen vlhčíte např. rozprašovačem? děkuji

Datum 07.04.2012

Vložil Martina

Titulek pohanka

Odpovědět

Můj nový poznatek - celozrnná pohanka se dá naklíčit dobře jenom v zemi. Na sítku nebo klíčidle to moc dobře nejde, protože zrníčko se stejně sníst nedá, jelikož je moc tvrdé. Zato zelené lístečky jsou moc dobré. Oloupaná pohanka také klíčí (k mému velkému překvapení) - to už se dá na kíčidle bez problémů.

Datum 11.03.2012

Vložil Barbora

Titulek klíčená pšenice

Odpovědět

Já se už dlouho pokouším naklíčit pšenici, abych si mohla vyrobit amasaké, ale vůbec nevím, jak moc má vyklíčit. Máte s tím někdo zkušenost?