Recepty pro blaho těla i ducha

Moje vlastní i vypůjčené recepty. Zaměřeno na zdraví a jednoduchost.

Pro sebe vařím bez mléka, cukru a bílé mouky. Pro Honzíka občas mléko používám, zdraví ho netrápí, takže mu mléko, hlavně v kysané formě, nemůže uškodit. Mléko totiž zahleňuje a oslabuje střevní sliznici, to následně vede ke zdravotním problémům různého druhu. Pokud tedy máte problémy např. s trávením nebo s imunitou, zkuste na chvíli mléko a mléčné výrobky vysadit. Bydlíme na koleji, kde jsou možnosti dost omezené a i když máme malou kuchyňku, často si musím vystačit s jídlem z jednoho hrnce. I to ale dokáže plně uspokojit moje potřeby. Taková jídla jsou rychlá, levná a výživná. Mějte na paměti, že je velmi důležité střídat způsoby přípravy jídel. Například zeleninu můžete vařit, dusit, restovat nebo péct. Koření používejte s mírou a naučte se používat přírodní koření - sušenou kořenovou zeleninu, kmín, majoránku, česnek. Vhodné jsou také pravé japonské sojové omáčky shoyu a tamari, zkuste omezit sojovky ze supermarketů, vegety a podobné ochucovací směsi. Ve zdravých výživách můžete bez problémů sehnat moc dobré náhražky těchto přísad do jídel, zkuste třeba Horalku - sušenou kořenovou zeleninu. Základem stravy by se měly stát hlavně obiloviny, luštěniny a zelenina. Zatímco obiloviny a luštěniny můžete navařit do zásoby a skladovat klidně i nekolik dní v ledničce, zeleninu byste měli sníst co nejrychleji. Čerstvě připravená zelenina je zásadotvorná, pokud jí ale necháte déle, začne se měnit v kyselotvornou a zatěžovat tak organismus. Čím dříve jí sníte, tím více pro své zdraví uděláte. Ale někdy to také porušuji - když vím, že ráno nebudu mít moc času, vařím si oběd už večer (když hned ráno musím odejít z domova a nemám možnost obědvat doma). Ale snažím se to tak dělat co nejméně částo.

U každého receptu uvádím přibližnou cenu, kolik asi tak příprava jednoho jídla stojí (nezapočítávám vodu, proud a plyn :-)). Můžete se alespoň sami přesvědčit, že zdravá výživa není vůbec drahá, ba naopak. Zkuste používat například klasickou českou zeleninu, jako je třeba celer, bílé zelí nebo kapustu. Tato zelenina je velmi levná a je téměř celoročně možné koupit jí z české produkce. Není nutné v zimě kupovat drahé z daleka dovážené papriky a rajčata. Je to zbytečné a stojí to hodně peněz. Zkuste použít celer i jinak než jen jako základ pod svíčkovou :-). Uvidíte, že vás překvapí. V nabídkovém panelu po levé straně si vyberte, která potravina Vás zajímá. Rozroluje se seznam s nabídkou receptů.

Máte nápad?

Pokud máte recept na osvědčenou specialitu, sem s ním :-) Dobrého jídla není nikdy dost. Ráda si nechám poradit. Stačí ho poslat na mou emailovou adresu mikyky@centrum.cz nebo napsat do diskuze. I s vaším jménem ho zařadím do receptáře, společně tak můžeme poskytnout inspiraci dalším kuchtíkům.

Recepty pro inspiraci a diskuze o nich

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.