Přírodní oleje, tuky a jejich zdroje

V dřívějších dobách se rostlinné oleje prakticky nepoužívaly. Základ stravy tvořilo máslo a sádlo. Posupem času se ale začalo ukazovat, že živočišné tuky vůbec nejsou zdravé a hledaly se způsoby, jak je nahrazovat. Tak se postupně začaly objevovat ztužené rostlinné tuky. Hodně dlouho jsme si všichni mysleli, že právě je to je ta nejlepší věc, kterou můžeme pro své zdraví udělat. Pak se ale začalo ukazovat, že se jedná o velký omyl. Zjistilo se, že ztužené tuky obsahují velké množství trans-mastných kyselin, které jsou škodlivé. Dnes už je doba trošku jiná, ztužené tuky se vyrábí jinak a už tolik trans-mastných kyselin nebosahují, přesto je o mnoho lepší vsadit na rostlinné tuky, které nejsou ztužené a čas od času si můžeme dopřát i kvalitní máslo. Na tom není nic špatného!! Platí všeho s mírou, u olejů pak dvojnásob!

To ale vůbec neznamená, že bysme tuky  neměli jíst. Ba naopak. Denní dávka, která by měla pokrýt potřebu, je asi 3 polévkové lžíce, samozřejmě v závislosti na tom, co právě děláte a jakou máte tělesnou konstituci. Zdravější jsou tuky, které obsahují nenasycené mastné kyseliny (omega 3, 6, 9)  - jednoduše řečeno tekuté tuky, tedy oleje. Ale jak jsem zmínila výše - i nasycené tuky, jako je třeba máslo, jsou pro nás čas od času přínosem. Vždyť naši předci nic jiného než máslo nebo sádlo nezanali. Nebojte se ho. Větší pozornost ale určitě věnujte rostlinným neztuženým tukům.

Je dobré dopřát si tuk i ve skryté formě - v různých semínkách a oříškách. Je to dobrá a hlavně zdravá svačina. Zkuste si třeba na sucho opražit na pánvi slunečnicová nebo dýňová semínka a uvidíte, že vám budou moc chutnat! Oříšky a mandle můžete pražit v troubě, jsou lépe stravitná. Velmi zdravé jsou mandle, narozdíl od ostatních oříšku nepřekyselují organismus. Oříšky a semínka je možné pořídit i ve formě různých másel (na jemno rozmixované oříšky a semínka) - nejlevnější je asi sezamové máslo tahini, která má využití jak ve sladkých, tak slaných jídlech. Jestli máte rádi chalvu, tak právě tahini je její základ. Existují i másla z mandlí, lískových a kešu oříšků, ty už jsou ale poměrně dražší

Já osobně nejčastěji používám tuk slunečnicový, olivový nebo sezamový, na pečení občas kokosový. Určitě je dobré a velmi vhodné tuky a oleje střídat, protože každý pro nás má přínos v něčem jiném a na něco jiného se hodí. V pravo v nabídkovém panelu je krátké povídání o téměř každém tuku, se kterým se můžete v obchodech setkat.

Oleje a zkušenosti

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.